Warme maaltijden

Tegenwoordig wordt er steeds vaker warm gegeten bij de kinderopvang. Kinderen eten vaak beter als ze andere kinderen zien eten. Wanneer kinderen na een dag opvang moe thuiskomen kunnen ze een boterham eten, nog even spelen en naar bed. Er blijft meer tijd over om lekker nog even te spelen met papa en mama.

Ook wij willen alle kinderen tussen de middag een warme maaltijd aanbieden. De maaltijden verzorgen wij in samenwerking met Apetito. Apetito biedt een beproefd voedingsconcept ‘juniorvita’ waarmee de kinderopvang heel eenvoudig een warme maaltijd op tafel kan zetten. De maaltijden van Apetito zijn speciaal afgestemd op de wensen en behoeften van kinderen en bevatten alle voedingsstoffen die opgroeiende kinderen nodig hebben.

Het juniorvita assortiment bestaat uit meer dan 350 maaltijden en maaltijdcomponenten speciaal voor kinderen. Hierdoor is het goed mogelijk om voldoende variatie aan te brengen in het menuplan. De gerechten uit het juniorvita assortiment zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen. Dit betekent dat ze een milde smaak hebben en dat het gebruik van kruiden en specerijen minimaal is.

Vanaf ongeveer 9 maanden oud kunnen kinderen deelnemen aan de warme maaltijd. We bestellen voor deze kinderen natrium arme maaltijden, die we zo nodig pureren. Kinderen kunnen deelnemen aan deze maaltijd als ze in een passend ritme zitten. De maaltijden worden om 11.30 uur aangeboden, dus een kind moet op dat tijdstip wakker zijn. Ook moet het kind al verschillende soorten voedsel geprobeerd hebben. Er wordt immers gegeten wat de pot schaft.

Wanneer een kind nog aan het proeven is van groentehapjes kan het nog niet deelnemen aan onze warme maaltijden. Tussen de middag kan het kindje dan een boterham krijgen, afhankelijk van de wensen van ouders. Natuurlijk mag er altijd een eigen hapje meegegeven worden, die we geven op een tijdstip waarvan ouders het prettig vinden. Als we denken dat een kindje de overstap kan gaan maken naar onze warme maaltijden dan zullen we hierover in gesprek gaan.

Vanaf 1 jaar oud krijgen kinderen een gezonde maaltijd waar meer kruiden in verwerkt zijn. Er wordt tussen de middag dus geen broodmaaltijd aangeboden, alle kinderen krijgen standaard een warme maaltijd (met uitzondering van baby’tjes). In de gang hangt een menu waarop staat wat er gegeten wordt. Mochten er specifieke dieetwensen zijn dan kunnen we hier rekening mee houden.